Life style / Personalities
Slavní a jejich chuťe
O mnoha filmových celebritách je známo, že rádi posedí u dobrého jídla a pití. A nejen to. U některých došla gurmetská vášeň tak daleko, že vlastní restaurace nebo vyrábí víno.
Mezi nejznámějsí gurmety z řad filmových hvězd patří francouzský herec Gerard Depardieu.
O jeho vášni k dobrému jídlu a pití konec konců výmluvně svědčí i jeho nepřehlédnutelná postava. V Paříži spoluvlastní restauraci Fontaine Gaillon, jejímž druhým spolumajitelem je šéfkuchař restaurace. Filozofií podniku je tradice, kvalitní suroviny a perfektní zpracování. Mnozí hosté tvrdí, že lepší, než zde podávaná jídla, nikdy nejedli. Jsou prostě excelentní. Pokrmy připravují ve Fontaine Gaillon šetrně, jednoduše, třeba jen zlehka dušené na másle, tak, aby vynikla vlastní chuť surovin. Nepoužívá se žádné agresivní koření, naopak ke kořenění často využívají lahodnou chuť lanýžů, takže pokrmy dosahují dokonalé harmonie. Hosté jsou nadšeni úžasnou chutí ryb, zeleniny i desertů. Zejména zdejší čokoládové suflé označují jako famózní. Možná vás udiví, že ceny - až na výjimky - nejsou přehnané. Menu se nabízí za 53 Eur, předkrmy se pohybují kolem 25 Eur, hlavní jídla kolem 35 a dezerty kolem15 Eur. Osobní přítomnost slavného herce není žádnou zvláštností, pobývá a stoluje zde velmi rád.
Zajímavá je i nabídka vín, kde může překvapit velké cenové rozpětí – u některých vystačíte s 32 Eury, u jiných musíte sáhnout pro téměř 600 Eur. Vinný lístek obsahuje samozřejmě i vína z vlastních Gerardových vinic. Depardieu je totiž nejen milovník dobrého jídla, ale i znalec vína. Již v roce 1989 si zakoupil zámeckou usedlost Chateau de Tigne spolu s přilehlými vinicemi. Usedlost se nachází nedaleko městečka Tigne, které patří do vinařského regionu Anjou v údolí Loiry. Původních čtyřicet hektarů herec postupně rozšiřoval na současných stočtyřicet hektarů v zařazení AOC s roční produkcí 260.000 lahví. Při výrobě vín jsou maximálně zachovávány původní odrůdy a receptury, jakož i podíl ručních prací. Tím je zaručena vysoká kvalita vína, které je každoročně oceňováno v různých světových soutěžích. Další vinice vlastní Depardieu i v oblasti Bordeaux a Languedoc.
Dalším slavným gurmetem a milovníkem vína je Pierre Richard. Herec tvrdí, že ve svých sedmasedmdesáti letech vypadá tak dobře a vitálně proto, že denně pije dva litry vína. Raději má červené, po němž prý nádherně usíná, zatímco po bílém spát nemůže. Rozhodně není vyznavačem diet, dobrá jídla miluje a dovede ocenit. Velmi rád jí lanýže, zvláště pak italské bílé, kachní játra, ale i dobré klobásky a salámy. Dokonce ochutnal i české knedlíky, které si velmi pochvaloval. Stal se patronem vinné restaurace Mon Rouge Pif, která je součástí pražského hotelu Amadeus.
Slavný herec zakoupil v roce 1978 venkovskou usedlost Chateau Beleveque u městečka Gruissan ve vinařském regionu Languedoc, Corbieres. Původních dvanáct hektarů vinic bylo rozšířeno na současných dvacet hektarů v zařazení AOC s roční produkcí 80.000 lahví. Díky středomořskému podnebí a maximálnímu podílu ručních prací vznikají vína, která jsou odborníky řazena mezi nejlepší Corbieres na trhu. Vinařství Pierra Richarda získává pravidelně ocenění ve Francii i v zahraničí. Je držitelem několika prestižních zlatých medailí z Paříže. Dotazům na srovnání jeho vín s víny kolegy Depardieua se brání. „Bylo by hloupé říci, že má vlastní vína jsou lepší. Ale ještě hloupější by bylo říci, že lepší jsou ta Gerardova,“ říá herec.
Řady mezinárodních celebrit investujících do vína nedávno rozšířili také Angelina Jolie a Brad Pitt, když se spojili s francouzskými vinaři Perrinovými a začali vyrábět značku Miraval Cotes de Provence. Víno je pojmenováno podle statku ze 17. století, který Jolie s Pittem zakoupili jako svou letní rezidenci nedaleko města Brignoles. Statek je obklopen 500 hektary, z nichž asi šedesát je zasvěceno vínu. Podle Marca Perrina nepatří Jolie s Pittem k celebritám, které vínu dávají jen své jméno. Chtějí se do produkce plně zapojit a pyšnit se vlastními vyrobky. Značka Miraval Cotes de Provence se začala vyrábět jako růžové víno, později se připojí i červené a bílé. Láhev růžového bude stát kolem 15 Eur a bude se prý prodávat pouze v dobrých sklepích a podávat jen v dobrých restauracích.
Úspěšnou filmovou celebritou se zálibou v gastronomii je i herec, režisér a producent Robert de Niro. Spojil své jméno s velmi uznávaným a vlivným kuchařem japonské národnosti, Nobuyuki Matsuhisim aby otevřeli první společnou restauraci v New Yorku s názvem Nobu. Ta se záhy stala vyhledávaným cílem labužníků z řad celebrit a prominentů, které přitahovalo jak jméno Roberta de Niro, tak jméno kuchaře. Úspěšnost restaurace dovolila otevírat další Nobu restaurace, které jsou dnes k nalezení nejen v mnoha městech Ameriky, ale i na evropském a asijském kontinentu. Všechny jsou velmi úspěšné.
Také herečka Cameron Diaz si pořídila restauraci, a sice s názvem South Beach Bambu v Miami na Floridě. Je spojena s nočním klubem. Podnik má moderní, elegantní high-tech vybavení a je velmi oblíben, ovšem především jako noční klub s krásným interierem a dobrou hudbou. Vlastní restaurace s asijskou kuchyní příliš oceňována není. Láska k dobrému jídlu a pití spojuje také maželskou dvojici, herečku Jessicu Biel a zpěváka Justina Timberlakea. Protože u Jessicy je více oceňována její krása než herecké umění, bývá obsazována spíše do béčkových filmů. Rozhodla se tedy uplatnit v jinému oboru, ve kterém by mohla dosáhnout úspěch a otevřela si v Santa Monice restauraci Au Fudge. Zdaleka ne všechny celebrity jsou ale v gastronomickém podnikání úspěšné. Mezi ty, kterým se příliš nezadařilo patří například Bruce Willis, Sylvester Stalone, Arnold Schwarzeneger či Demi Moore.